Hytten bestod af pejsestue, opholdsstue, sovesal for 7 piger og en for 16 drenge, vaskerum, køkken, wc, cykelskur og brændeskur.

 

 

 

 

 

Geddemiddag for 19 personer

 19. august 1949.

8 mænd,  6 damer og 5 børn ( 2 forfattere, 4 malere, 1 arkitekt, 1 studerende og 6 nationaliteter)

 


 

 

Bregnerød / Cobra - Konferencen i 1949

 

  

Deltagerne i Coobrakonferencen 1949 fotograferet med "Weekendhytten" som baggrund. Fra venstre: Stephen Gilbert, Simone Jaguer, Edvard Jaguer, fru Gilbert, Anders Østerlin, Asger Jorn, fru Dotremont, Christian Dotremont, et engelsk arkitektpar, siddende Robert Dahlman Olsen og Carl - Henning Pedersen.

 

Året efter stiftelsen af Cobra inviterede Jorn gruppens medlemmer til Cobra-konference i Arkitekternes Weekendhytte i Bregnerød. Konferencen blev afholdt i August - September 1949 .
Der var som sædvanligt ingen penge, så man kunne ikke betale leje af hytten.

Muligheden for at hvidte væggene som betaling, blev drøftet. Da man alligevel vidste hvad det kunne ende med, gav man tilladelse til at hytten måtte udsmykkes. Hos Stelling fik man farver. Hos Dyrup penge til mad. Tuborg kunstforening gav øllerne. Spritfabrikkerne gav snapsen, gin og likør. I søen nedenfor " hytten " fangede man krebs og gedder. Det blev fortalt, at Jorn en dag serverede dejlig hønsekødsuppe og på spørgsmålet, hvor den var kommet fra, svarede Jorn," at hønen var kommet gående, og den så ud til at fryse, så jeg puttede den i gryden."

I forbindelse med konferencen bad Jorn om beskeden statsstøtte og fik nej af principielle grunde. Asger Jorn sagde derefter nej til at deltage i udstillinger for Danmark af principielle grunde.

Det var ikke kun økonomiske problemer, der prægede starten på kon-ferencen.

Kort før konferencen havde Jorn og Constant holdt ferie på Bornholm sammen med deres familier. Under ferien besluttede Constants kone Matie at forlade sin mand til fordel for Jorn. De stak af sammen og gemte sig i et lånt sommerhus nær Humlebæk.

Hos Elsa Gress i Tegl-gårdsstræde, København, var Constant ankommet med sine 2 børn. Her var også samlet andre deltagere til konferencen. De ventede på Jorn. Constant havde sat sig i stuens bedste stol og sagde, at han ville blive der til Asger kom. Når han kom ville han myrde ham. Jorn blev advaret, skrev Peter Shield i Cras nr. 62 1992.

En rasende Constant rejste hjem til Holland fulgt af sine to landsmænd Corneille og Appel.

Herefter kunne konference starte. Et stykke kollektiv kunst, uden side stykke, tog sin begyndelse. I Bregnerød blev for en kort stund virkeliggjort et lille frit samfund, hvor den enkelte ydede sit bidrag til den fælles indsats. " Vi levede sammen som en stor familie, lavede malerier, skrev digte, lavede skulpturer, dekorerede vægge og lofter endda hjulpet af børn," skrev Dotremont.

Udsmykningen af hytten blev udført som et øjebliks improvisation, hvor kunsten bogstaveligt talt voksede ud af murene ved den direkte kontakt mellem kunstner og væg. Der blev malet overalt.

PS. Constant truede med at udmelde sig af Cobra og Jorn undlod at deltage i Cobraudstillingen på Stjedelijk Museum i Amsterdam.
Det fortælles, at de var uvenner resten af livet og kun var sammen nogle enkelte gange.

Cobramuseum© 2009 • Kontakt og kommentarer randloev@mail.dk • Kurt Randløv

www.cobramuseum.dk